5 tips om jouw slaapkamer winterklaar te maken

De dagen worden korter en buiten wordt het steeds kouder. Het is duidelijk; de winter maakt langzaam zijn entree. Dit is het moment om jouw slaapkamer om te toveren tot een warm nest. Want niets is fijner dan na een lange (werk)dag tot rust komen in een fijne en warme slaapkamer. In dit artikel geven we je tips om er warmpjes en knus bij te liggen deze winter!

Het belang van een goed slaapklimaat

Goed en gezond slapen is natuurlijk het hele jaar door belangrijk. Maar in de winter kan het soms extra lastig zijn om ’s ochtends fit en uitgerust wakker te worden. De kou en het gebrek aan licht in de ochtend helpt niet mee.

Een bed dat volledig aansluit op jouw lichaam is essentieel voor een goede nachtrust. Maar ook het slaapklimaat verdient de nodige aandacht. Een gemiddeld persoon ligt 1/3 van zijn of haar leven in bed. Je brengt dus ontzettend veel tijd door in de slaapkamer. Bij een goed slaapklimaat zijn bijvoorbeeld de ventilatie en temperatuur van belang, maar je kunt ook denken aan het creëren van de juiste sfeer. Laten we snel doorgaan naar de 5 tips om jouw slaapkamer klaar te maken voor de winter!

1. De ideale temperatuur voor de slaapkamer

Het kan soms erg fris worden op de slaapkamer in de winter. Je kunt dan snel de neiging hebben om de verwarming in de slaapkamer flink omhoog te zetten. We raden het aan om dat tóch niet te doen! Jouw kerntemperatuur moet namelijk voldoende kunnen afkoelen. Is dit niet het geval, dan kan dit leiden tot een slechte nachtrust, waardoor je je de volgende dag moe en uitgeput voelt. De ideale slaapkamertemperatuur is tussen de 16 en 18 graden.

Wat je wel kunt doen, als de slaapkamer écht heel erg koud is, is voor het voor het slapen gaan de verwarming even aanzetten om de kamer op te warmen. Maar laat deze niet de hele nacht aan staan! Ook kun je door je slaapkamer te isoleren, de warmte beter binnen houden. Dit kun je doen door bijvoorbeeld tochtstrips op je ramen en deuren te plaatsen. Zo geniet je van een heerlijke (niet té) warme slaapkamer.

2. Warme kleuren en zachte materialen

Niet alleen een goede temperatuurregulatie is belangrijk in een slaapkamer tijdens de winter. Ook door een gezellige sfeer te creëren, wordt jouw slaapkamer een warme en fijne plek waar je kunt ontspannen. Door het gebruik van zachte materialen en warme kleuren in de slaapkamer kun je een behaaglijke en gezellige sfeer creëren.

Qua kleuren zou je kunnen gaan voor natuurlijke en warme tinten zoals roestbruin, bordeauxrood of donkergroen. Met een nieuw dekbedovertrek, bijvoorbeeld van zacht flanel, geef je jouw slaapkamer al een hele andere look & feel! Je kunt ook kiezen om warme plaids en zachte kussens op bed te leggen.

En dan die koude vloer ’s ochtends als je uit bed stapt, verschrikkelijk! Wij zijn dan ook erg fan van een vloerkleed op de slaapkamer. Je kunt ook gaan voor een zachte badmat naast het bed. Een vloerkleed (of badmat) brengt niet alleen een warme sfeer met zich mee, maar maakt het ’s ochtends ook fijner om uit bed te stappen.

3. Sfeerverlichting

Een fijne sfeer gaat of staat met sfeerverlichting. Juist tijdens de donkere dagen is sfeerverlichting belangrijk. Je kunt deze verlichting op allerlei manieren toepassen. Denk aan een vloerlamp als eye-catcher in de hoek van de kamer of subtiele dimbare lampjes bevestigd aan jouw bed. (Nep)kaarsen zijn natuurlijk ook een geweldige toevoeging aan je slaapkamer!

Wist je dat jouw lichaam zich aanpast aan het ritme van de zon en het licht dat de slaapkamer binnenvalt? Zolang het donker blijft in de slaapkamer denken jouw hersenen nog niet aan wakker worden. Een wake-up light kan daarbij helpen! Zo’n lamp simuleert een zonsopkomst waardoor je op een natuurlijke manier wakker wordt.

4. Een persoonlijk dekbed

Eén van de belangrijkste elementen, als het gaat om een gezond slaapklimaat, is een dekbed die past bij jouw persoonlijke comfortwensen. Meestal worden dekbedden onderverdeeld in vier warmteklassen. Bij Morgana onderscheiden we de volgende warmteklassen:

  • Warmteklasse 1: extra warm winterdekbed
  • Warmteklasse 2: normaal winterdekbed
  • Warmteklasse 3: voorjaar-/herfstdekbed
  • Warmteklasse 4: zomerdekbed

Het is waarschijnlijk geen verrassing dat we jou in de wintermaanden een dekbed adviseren met warmteklasse 1 of 2. Maar je kunt ook kiezen voor een 4-seizoenen dekbed. Dit zijn twee dekbedden waarvan je er in de warmere maanden één van gebruikt. Voeg je ze samen? Dan heb je een heerlijk winterdekbed met warmteklasse 1.

Jij hebt het inmiddels heerlijk warm onder het winterdekbed, maar bij jouw partner breekt het zweet uit? Ga dan voor een partnerdekbed. Zo kunnen we bijvoorbeeld alleen jouw kant extra bijvullen.

Bekijk hier onze dekbedden

5. Snel koud? Voorkom koude voeten!

Een veelvoorkomend probleem tijdens het slapen in de winter zijn koude voeten. Deze kunnen er weer voor zorgen dat heel je lichaam koud aanvoelt! Gelukkig hebben we een lijst met tips voor mensen die het snel koud hebben in bed: Van sokken in bed tot aan warme dekbedden en matrassen die warmte vasthouden.

 Zo krijg jij het lekker warm in bed

Met Morgana de winter door!

Krijg je het al warm van deze tips, maar kan jouw slaapkamer wel een upgrade gebruiken? We helpen je graag de winter door te komen! In de winkel kunnen onze slaapadviseurs jou adviseren over goed en gezond slapen. Alleen een nieuw dekbed nodig of een gehele slaapoplossing? Doe de slaaptest in onze winkel en kom erachter wat een goede nachtrust voor jou kan betekenen!

Plan een slaaptest 

 

19/11/2020