fbpx

Groen slapen begint bij duurzaam beddengoed

De wereld wordt gelukkig steeds groener. Sommige mensen zullen de woorden ‘groen’ en ‘duurzaam’ associëren met het welbekende geitenwollensokken-imago, maar niets is minder waar. Duurzaamheid is namelijk niet alleen fijn voor de wereld waar we in leven, maar ook voor jezelf! In dit artikel gaan we dieper in op wat men verstaat onder duurzaam beddengoed en waarom het een verstandige keuze is!

Wat is duurzaam beddengoed?

Duurzaam beddengoed is gemaakt van materialen die op een milieuvriendelijke manier zijn geproduceerd. Het zijn meestal organische en natuurlijke stoffen zoals biologisch katoen, bamboe, hennep of gerecyclede vezels. Deze materialen worden verbouwd zonder schadelijke chemicaliën en pesticiden, wat niet alleen beter is voor het milieu, maar ook voor jouw gezondheid.

Het imago rond ‘duurzaam’ en ‘groen’ is soms onterecht. Het gaat niet alleen om het beeld van geitenwollensokken of een bepaalde levensstijl; het gaat om bewuste keuzes maken die passen binnen ieders levensstijl, smaak en budget. Door te kiezen voor ‘groen’ beddengoed kun je een positieve impact hebben op de wereld om ons heen zonder in te leveren op comfort of stijl.

Voordelen van duurzaam beddengoed

Zoals we al eerder aangaven, is ‘groen’ beddengoed niet alleen beter voor de wereld maar ook voor de mens. Laten we eens kijken naar wat de voordelen zijn!

Voordelen voor de wereld

  1. Minder impact: Tijdens het maken van duurzaam beddengoed is er meestal sprake van een stuk minder vervuiling, waardoor de ecologische voetafdruk kleiner wordt.
  2. Milieuvriendelijke productie: Vaak wordt duurzaam beddengoed geproduceerd onder ethische omstandigheden, met respect voor werknemers en het milieu.
  3. Lange levensduur: Hoogwaardig duurzaam beddengoed gaat langer mee, wat betekent dat er minder vaak vervanging nodig is en dus minder afval wordt gegenereerd.

Voordelen voor jou

  1. Betere slaapervaring: Duurzaam beddengoed biedt comfort en ademende eigenschappen, wat kan bijdragen aan een betere nachtrust.
  2. Gezonder voor je lichaam: Duurzame materialen zullen niet blootgesteld worden aan schadelijke stoffen, wat gunstig is voor mensen met allergieën of een gevoelige huid. Ook kunnen bepaalde chemicaliën in niet-duurzaam beddengoed zorgen voor hormoonverstoring, dit komt vooral voor in geïmporteerd textiel vanuit buiten Europa.
  3. Kostenbesparend op lange termijn: Hoewel duurzaam beddengoed misschien iets duurder lijkt, gaat het vaak veel langer mee, waardoor het op de lange termijn beter is voor je portemonnee!

Soorten duurzaam beddengoed

Zoals eerder genoemd zijn er verschillende soorten materialen beschikbaar om uit te kiezen bij het kopen van nieuw beddengoed. Voorbeelden hiervan zijn biologisch katoen, bamboe, hennep of gerecyclede vezels. Twijfel je waar je uit moet kiezen? Elk materiaal heeft weer zijn eigen voor- en nadelen! Wij helpen je graag verder met het maken van een keuze in onze winkel in Boxmeer.

Soms kun je goedkoop beddengoed bestellen uit landen zoals China. Helaas zijn daar de regels omtrent het gebruik van chemicaliën anders dan in Europa. Zo kan er bijvoorbeeld alsnog gebruik gemaakt worden van verf die schadelijk kan zijn of chemicaliën tijdens het wasproces van het beddengoed. Let dus goed op waar je je ‘duurzame’ beddengoed koopt!

Bij Morgana kun je in ieder geval terecht voor een prachtige collectie duurzaam beddengoed van Van Dyck, een merk dat het Nederlandse Convenant Duurzame Kleding en Textiel heeft ondertekend. Ook heeft al het beddengoed van Van Dyck het Öko-Tex Standaard 100 certificaat, dit betekent dat het textiel vrij is van schadelijke stoffen die een risico vormen voor de gezondheid van de mens.

Kom je snel langs bij Morgana in Boxmeer? Wij helpen je graag bij het maken van een duurzame keuze. Je kunt natuurlijk ook een kijkje nemen op de website van Van Dyck.

14/12/2023