fbpx

Lekker koel slapen met een zomerdekbed

Het is niet altijd gemakkelijk om met warm weer in slaap te vallen. We blijven vaak woelen en draaien en dat is niet altijd even bevorderlijk voor onze nachtrust. Er zijn meerdere trucjes om lekker te slapen tijdens warme dagen. Een zomerdekbed zou bijvoorbeeld al enorm kunnen helpen. Zomerdekbedden zijn vaak dun, licht en zorgen voor extra ventilatie. Maar er zijn verschillende soorten en maten natuurlijk! In dit artikel helpen wij je bij het maken van de juiste keuze van een zomerdekbed. Ga jij voor een zomerdonsdeken of een koel dekbed van zijde?

Warmteklassen dekbedden

Dekbedden zijn in vier warmteklassen te verdelen. Deze warmteklasse geeft aan voor welke kamertemperatuur het dekbed geschikt is. Omdat het zo belangrijk is voor een goede nachtrust dat het lichaam de juiste temperatuur heeft, zul je per seizoen na moeten gaan welke klasse het beste voor jou werkt.

  1. Warmteklasse 1: extra warm winterdekbed
  2. Warmteklasse 2: normaal winterdekbed
  3. Warmteklasse 3: voorjaar-/herfstdekbed
  4. Warmteklasse 4: zomerdekbed

Een zomerdekbed zit in warmteklasse 4 en beschikt over de laagste warmte-isolatie. Maar moet je dan voor de lente, de zomer, de herfst en de winter apart dekbed aanschaffen? Gelukkig hoef je tegenwoordig niet meerdere dekens aan te schaffen en kun je ook voor een 4-seizoenen dekbed gaan.

Enkel of 4-seizoenen zomerdekbed

Een enkel dekbed bestaat uit één laag (warmteklasse 2) en is in principe het hele jaar te gebruiken. Een 4-seizoenen dekbed bestaat uit twee dekbedden, 1 deel is geschikt voor de zomer (warmteklasse 4) en 1 deel is geschikt voor de herfst/lente (warmteklasse 3). De delen zijn los te gebruiken, maar zijn ook gemakkelijk aan elkaar te maken. Op die manier heb je een extra dik dekbed voor de winter. Vergeleken met twee enkele dekbedden is een 4-seizoenendekbed vaak voordeliger in prijs.

Welke vulling kies ik voor mijn zomerdekbed?

Het aanbod van zomerdekbedden is erg groot en het kan zijn dat je door de bomen het bos niet meer ziet. De keuze voor de vulling van een zomerdekbed is erg persoonlijk, wat de een fijn vindt, werkt voor de ander misschien niet. Over het algemeen kun je kiezen uit drie soorten vullingen: Donzen vulling, natuurlijke vulling en synthetische vulling.

  • Donzen vulling is licht en luchtig. De kwaliteit wordt bepaald door het percentage dons ten opzichte van het percentage veertjes, het type dons en de grootte van de vlok. Dit is niet zichtbaar aan de buitenkant, maar de verschillen leggen we je graag uit in de winkel. Een zomerdonsdeken voelt erg weelderig aan en het lijkt net alsof je onder een wolkje ligt.
  • Natuurlijke vulling dit zijn vullingen van zijde, katoen en cellulose materiaal zoals bamboe. Deze materialen hebben een beperkte isolatie waarde en dat is juist fijn in de zomer. Zeker een koel dekbed van zijde of cellulose kunnen zijn een erg goede keuze.
  • Synthetische vulling is wasbaar. Neem je een 3D holle vezel dan ventileert het dekbed optimaal, maar bij mindere kwaliteit zal dit vermogen snel afnemen.

Welk materiaal kies je voor je dekbedovertrek?

Natuurlijk is een goed zomerdekbed erg belangrijk, maar als je er vervolgens een hoes overheen trekt van een niet-ademende stof, kun je het alsnog enorm warm krijgen en gaan zweten. Kies daarom niet voor materialen die erg warm zijn, zoals flanel. Ga in plaats daarvan voor luchtige en ademende materialen die van zichzelf koel blijven. Hieronder vind je een lijst van materialen die geschikt zijn als hoes voor je zomerdekbed.

Katoen: Katoenen dekbedovertrekken zijn populair vanwege hun ademend vermogen en luchtigheid. Ze absorberen vocht goed en helpen de lichaamstemperatuur te reguleren, waardoor ze ideaal zijn voor warme nachten.
Linnen: Linnen is nog luchtiger dan katoen en heeft uitstekende vochtregulerende eigenschappen. Het voelt koel aan op de huid en kan helpen om overmatig zweten te voorkomen tijdens warme zomernachten.
Bamboe: Bamboevezels worden steeds populairder vanwege hun natuurlijke zachtheid en ademend vermogen. Bamboe dekbedovertrekken zijn hypoallergeen, vochtregulerend en voelen heerlijk koel aan op de huid. Perfect voor de zomermaanden!
Zijde: Zijden dekbedovertrekken zijn luxueus en zijdezacht. Ze staan bekend om hun natuurlijke temperatuurregulatie, waardoor ze zowel in de zomer als in de winter comfortabel zijn. Zijde voelt koel aan op de huid en helpt bij het reguleren van de lichaamstemperatuur.
Microvezel: Microvezel dekbedovertrekken zijn lichtgewicht en ademend. Ze zijn sneldrogend en voelen koel aan op de huid, waardoor ze een goede keuze zijn voor warme zomernachten.

Hoe kies ik het juiste zomerdekbed?

Een zomerdekbed, zoals een zomerdonsdeken of een koel dekbed van zijde, kan een goede oplossing zijn voor warme nachten. Maar hoe kies je de juiste? Een zomerdekbed kopen lijkt eenvoudiger dan het is. Bij het kiezen van een zomerdekbed spelen zaken als formaat, gewicht, vulling en vochtregulering een belangrijke rol. Slapen is uiterst persoonlijk en een beste dekbed voor iedereen bestaat daarom niet. Laat je daarom goed infomeren bij het aankopen van een zomerdekbed. Op deze manier weet je zeker dat je een zomerdekbed koopt die precies past bij jouw wensen. Ben je nieuwsgierig geworden naar ons zomerdekbedden assortiment? Klik dan op de button hieronder! Je kunt natuurlijk ook altijd langskomen in onze winkel in Boxmeer.

Bekijk ons assortiment dekbedden

 

26/4/2024