Hoewel we over het algemeen de zomerse temperaturen in Nederland wel kunnen waarderen, blijken de warme ‘plaknachten’ de afgelopen jaren toch voor (slaap)problemen te kunnen zorgen. Warmte in bed kan leiden tot onrustige nachten en slaapgebrek, terwijl het krijgen van genoeg slaap juist zó belangrijk is! Gelukkig zijn er verschillende manieren om de warmte in bed te bestrijden en je warme slaapkamer toch aangenaam te laten voelen. Eerder schreven we al over hoe je het juist lekker warm kunt krijgen als je het koud hebt in bed. In dit artikel kijken we naar hoe je het juiste lekker koel krijgt als het te warm in bed is.
Hier zijn 6 handige tips tegen warmte in bed!
- Koop een zomerdekbed
- Kies voor ademend beddengoed
- Gebruik een ventilator of airconditioner
- Neem een koele douche voor het slapen
- Vermijd zware maaltijden en alcohol
- Kies het juiste (top)matras
1. Koop een zomerdekbed
Het soort beddengoed dat je gebruikt, speelt ook een grote rol in hoe warm of koel je blijft tijdens het slapen. Onze eerste tip tegen warmte in bed is dan ook om voor een koel zomerdekbed te kiezen dat speciaal is ontworpen voor warme nachten. Zomerdekbedden zijn gemaakt van lichte, ademende materialen die de luchtcirculatie bevorderen en voorkomen dat je oververhit raakt. Als het te warm is in bed, kan een goed dekbed je helpen om je comfortabel en koel te houden gedurende de nacht.
Lees verder: Welk dekbed moet ik kopen?
2. Kies voor ademend beddengoed
Kies bij voorkeur beddengoed van natuurlijke, ademende materialen zoals katoen of linnen. Deze stoffen laten lucht goed circuleren en nemen vocht op, zodat je lichaam koel en droog blijft tijdens warme nachten. Katoen en linnen zorgen ervoor dat je beter kunt slapen door je lichaamstemperatuur te regelen. Je zou ook kunnen kiezen voor TENCEL™, een antibacteriële stof die temperatuur regulerend is!
Synthetische materialen zoals polyester houden juist warmte vast en kunnen zweten erger maken. Dit wil je vermijden als je slaapkamer al warm is. Door te kiezen voor natuurlijke materialen in je beddengoed, verbeter je je slaapkwaliteit, vooral in de warme maanden van het jaar.
3. Gebruik een ventilator of airconditioner
Door de slaapkamer te luchten met een ventilator of airconditioner een groot verschil maken als het te warm is om goed te kunnen slapen. Zet bijvoorbeeld een ventilator bij een open raam, zodat de frisse nachtlucht naar binnen kan komen en de warme lucht naar buiten kan gaan. Dit zorgt ervoor dat de kamer lekker koel blijft, wat belangrijk is om comfortabel te kunnen slapen als het warm is.
Als je een airco hebt, stel deze dan in op een prettige temperatuur. Zorg ervoor dat het niet te koud wordt ingesteld, zodat je niet wakker wordt omdat je het te koud hebt in bed. Een goede instelling zorgt ervoor dat je lekker kunt slapen zonder last te hebben van de warmte op je slaapkamer. Het gebruik van een ventilator of airco kan dus echt helpen om de hitte in bed te verminderen en ervoor te zorgen dat je beter kunt slapen, zelfs als het buiten erg warm is.
4. Neem een koele douche voor het slapen
Zorg ervoor dat je niet te warm in bed stapt door een koele douche te nemen voor het slapengaan. Een verfrissende douche helpt niet alleen om je lichaamstemperatuur te verlagen, maar ook om je huid af te koelen na een warme dag. Hierdoor voelt je lichaam niet oververhit aan wanneer je in bed stapt, wat het gemakkelijker maakt om sneller in slaap te vallen en comfortabeler te slapen, vooral tijdens hittegolven. Het is belangrijk om te onthouden dat je niet meteen een ijskoude douche hoeft te nemen; kies een temperatuur waarbij je je comfortabel voelt en die helpt om je lichaam te ontspannen en verkoelen voor het slapengaan.
5. Vermijd zware maaltijden en alcohol
Een barbecue met de buren is natuurlijk kei gezellig, lekker veel eten met een lekker wijntje erbij… Maar de kans dat je gaat zweten in je slaap is erg groot, al helemaal als het al warm is! Zware maaltijden en alcohol kunnen je lichaamstemperatuur verhogen en zorgen voor extra warmte in bed. Probeer minstens twee tot drie uur voor het slapen geen zware maaltijden te eten en beperk alcoholgebruik, vooral op warme nachten. Kies in plaats daarvan voor lichte, verfrissende maaltijden en drink voldoende water om gehydrateerd te blijven.
6. Kies het juiste (top)matras
Ook bij het kiezen van een nieuw matras of matrastopper kun je rekening houden met eventuele ventilerende en vochtregulerende eigenschappen. Zo hebben matrassen van traagschuim een dichte celstructuur, en matrassen van koudschuim juist een meer open celstructuur. Hoe dichter de celstructuur, hoe moeilijker het wordt om lucht te laten circuleren en vocht af te voeren. Dit is dus van invloed op de warmtebeleving tijdens je slaap. Idealiter kies je voor een matras dat in de winter warmte vasthoudt en in de zomer warmte afvoert.
Tips tegen warmte in bed: voorkom hitte op de slaapkamer!
Het is dus erg belangrijk om goed de warme slaapkamer te ventileren, gebruik te maken van natuurlijke en ademende materialen en om jezelf goed af te koelen voordat je naar bed gaat. Als je bovenstaande tips volgt, zul je zeker een betere nachtrust hebben tijdens de volgende hittegolf. Heb je hulp nodig bij het kiezen van het juiste zomerdekbed, beddengoed en (top)matras? Kom dan langs in onze winkel in Boxmeer voor een vrijblijvend adviesgesprek!