fbpx

Een topper op je matras? De belangrijkste voordelen!

Je hebt vast wel eens van een topmatras gehoord. Maar wat is een topper nou precies en wat is de functie? Kun je een topper alleen op een boxspring leggen of ook op een normaal matras? En hoe lang gaat een topper mee? In dit artikel vind je alle informatie over toppers en hoe je de beste topper kiest voor jouw bed!


Inhoudsopgave

  1. Wat is een topper?
  2. Welke soorten toppers zijn er?
  3. Voor- en nadelen van een topper op een matras
  4. Wat kost een goed topmatras?
  5. Welke topper moet je kiezen voor op je matras?

Wat is een topper?

Een “topper” voor op een matras, ook wel bekend als een topmatras, is een extra comfortlaag die bovenop het reguliere matras wordt geplaatst. Het doel van een topmatras is om het slaapcomfort te verbeteren en de levensduur van het onderliggende matras te verlengen. Deze toplagen zijn verkrijgbaar in verschillende materialen en diktes, waardoor ze kunnen worden afgestemd op persoonlijke voorkeuren en slaapbehoeften.

Wat is de functie van een topper?

Het doel van een topmatras is om het comfort van het bed te verbeteren. Het biedt extra ondersteuning en zachtheid, waardoor je beter kunt liggen. Een topmatras kan ook helpen om de levensduur van het onderliggende matras te verlengen, omdat het beschermt tegen slijtage, vuil en vocht. Ook kun je met een topmatras je bed helemaal personaliseren. Is je matras nét te hard? Dan kun je door het gebruik van een zachtere topper het comfort verbeteren.

Kan een topper ook op een normaal matras?

Topmatrassen zijn vooral populair op boxsprings, maar je kunt ze in principe op een ‘normaal’ bed en matras leggen. Let wel: Niet elk matras is geschikt om een topdekmatras op te leggen. Overdaad schaadt, dat geld ook voor topdekmatrassen. Te veel zachte lagen kunnen bijvoorbeeld niet goed zijn voor je slaaphouding. Zorg er ook voor dat je een goed hoofdkussen kiest. Dit kan de slaapervaring ook positief beïnvloeden!

Toppers zijn verkrijgbaar in verschillende diktes en hardheden, zodat je kunt kiezen wat het beste bij jouw voorkeur en slaapbehoeften past. Weet je niet goed of je voor een topper moet gaan? En welke topper het beste past bij jouw bed? Dan kun je altijd langskomen bij onze winkel in Boxmeer. Wij helpen je graag verder.

Hoe lang gaat een topper mee?

De levensduur van een topper kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals het materiaal, de kwaliteit en de mate van gebruik. Over het algemeen gaan toppers gemiddeld tussen de 3 en 5 jaar mee. Natuurlijk kan een hoogwaardige topper die goed wordt onderhouden langer meegaan, terwijl een topper van mindere kwaliteit mogelijk eerder vervangen moet worden. Het is belangrijk om regelmatig de staat van de topper te controleren en indien nodig te vervangen om te blijven genieten van optimaal slaapcomfort.

Welke soorten toppers zijn er?

Er zijn verschillende soorten toppers beschikbaar, elk met hun eigen eigenschappen en voordelen. Hieronder vind je de soorten toppers die je bij Morgana Boxmeer kunt krijgen.

  1. Traagschuim Topper: Traagschuim, ook bekend als memory foam, past zich aan de contouren van je lichaam aan en biedt uitstekende drukverlaging. Het verdeelt het gewicht gelijkmatig en biedt een comfortabele en ondersteunende slaapervaring. Traagschuim toppers zijn ideaal voor mensen met gewrichts- of rugpijn.
  2. Latex Topper: Latex is natuurlijk veerkrachtig en duurzaam. Het biedt een goede ondersteuning en kan helpen bij het verlichten van drukpunten. Latex toppers zijn ook hypoallergeen, wat ze geschikt maakt voor mensen met allergieën. Latex matrassen en toppers hebben voor- en nadelen.
  3. Koudschuim Topper: Koudschuim, ook wel HR-schuim genoemd, is veerkrachtig en biedt goede ventilatie. Het heeft een open celstructuur, waardoor lucht goed kan circuleren. Koudschuim toppers bieden een goede ondersteuning en zijn duurzaam. Lees hier de verschillen tussen koudschuim en traagschuim.
  4. Split- of Splittopper: Een split- of splittopper is speciaal ontworpen voor verstelbare bedden. Het heeft een split aan de bovenkant, waardoor de matrassen afzonderlijk kunnen bewegen zonder de topper te verstoren.

Kallmarr topper wat is een topper? nadelen topper matras voordelen topmatras matrastopper boxspring

Voor- en nadelen van een topper op een matras

Zoals met alles in de wereld, heeft alles zijn voor- en nadelen. Een topmatras ook. Twijfel je of je een topper aan moet schaffen? Dan is het verstandig om onderstaande lijst goed door te lezen.

Voordelen topper

Meer comfort

Een topper op je matraszou je kunnen gebruiken, wanneer een bestaand matras niet comfortabel genoeg is voor je. Een topper zorgt dan voor meer souplesse waardoor er meer slaapcomfort ontstaat. Het is een extra laagje waar je in ligt zonder dat het ten koste gaat van de juiste houding.

Geen storende naad meer tussen de matrassen

Het kan ontzettend frustrerend zijn om ’s nachts wakker te worden door een ongemakkelijke naad tussen de matrassen. Dit probleem komt vooral vaak voor bij boxsprings, waarbij matrassen de neiging hebben om gemakkelijk uit elkaar te schuiven. Gelukkig is er een praktische oplossing voor dit probleem: een topper of splittopper!

topper matras topper topmatras

Makkelijk te verschonen

Een topper is in tegenstelling tot het onderliggende matras een stuk lichter van gewicht en vaak ook een stuk dunner. Dit zorgt er dus voor dat toppers een stuk gemakkelijker te verschonen zijn, aangezien het hoeslaken alleen om de topper hoeft en niet meer om het zware, dikke matras. Vaak wordt dan het matras ook in dezelfde stof gestoffeerd als de boxspring, zo hoeft het gewone matras niet meer verschoond te worden.

Je matras gaat langer mee

Een topper beschermt het onderliggende matras tegen slijtage, vuil en vocht, waardoor de levensduur van je matras kan worden verlengd. Ook zijn toppers vaak goedkoper dan een nieuw matras. Hierdoor ben je uiteindelijk goedkoper uit.

Bekijk onze toppers

Nadelen topper

Te weinig effect

Een topmatras kan vaak verandering brengen in het ligcomfort, maar soms hebben mensen hier een te hoge verwachting van. Het geeft bijvoorbeeld niet hetzelfde effect als de aanschaf van een volledig nieuw matras en dit kan voor sommige achteraf tegenvallen. Een topper beïnvloedt het comfort, niet direct de juiste ondersteuning. Bij goede systemen komt dat het matras en de bodem.

Korte levensduur

Zoals bij de voordelen vertelt is, zorgen toppers voor een langere levensduur van onderliggende matrassen. De levensduur is echter, afhankelijk van de kwaliteit, tussen de 3 tot 7 jaar. Vaak is een topper wel goedkoper dan een nieuw matras, dus dit weegt wel tegen elkaar op.

Losliggend

Toppers liggen los op het onderliggende matras. Deze zouden dus kunnen verschuiven of vervormen, wat voor sommige mensen tot ergernissen kan leiden. Door middel van beddengoed om de matrastopper en het onderliggende matras heen, kan dit worden opgelost. Alleen ga je hier mee in strijd met het voordeel ‘makkelijk te verschonen’. Er zijn ook anti-slip matje verkrijgbaar die enig effect hebben.

Wat kost een goed topmatras?

De prijs van een goed topmatras kan sterk variëren afhankelijk van verschillende factoren zoals het materiaal, de grootte, de dikte, de kwaliteit en het merk. Bij Morgana heb je al een hybride koudschuim topper vanaf €156,-. Wil je de meest luxe topper, zoals de Alpura Deluxe? Dan is de vanafprijs €850,-.

Bij Morgana Boxmeer hebben wij echter vaak mooie aanbiedingen waardoor de prijs lager uit kan komen. Maak een afspraak in onze winkel en wij helpen je graag verder met het maken van een keuze voor een goed topmatras.

Welke topper moet je kiezen voor op je matras? Doe de Slaap-DNA test!

Wat zou het makkelijk zijn als je door middel van een test jouw perfecte topmatras kunt vinden, toch? Gelukkig kan dat bij ons! Met de Slaap-DNA test van Morgana weet jij binnen acht minuten welke topper het best geschikt is voor jou en je matras. Hieronder kun je de slaaptest inplannen. Wie weet slaap jij binnenkort weer als een roosje!

Plan een slaaptest 

09/11/2023