fbpx

De voor- en nadelen van een topper

Een topper, ook wel eens topmatras of oplegmatras genoemd, is een dun matras dat boven op het gewone matras gelegd wordt. In deze blog vertellen wij je de voor- en nadelen van deze toppers en of het dus verstandig is om deze eventueel aan te schaffen.

VOORDELEN

Zorgt voor meer comfort

Een topper zou je kunnen gebruiken, wanneer een bestaand matras niet comfortabel genoeg is voor je. Een topper zorgt dan voor meer souplesse waardoor er meer slaapcomfort ontstaat. Het is een extra laagje waar je in ligt zonder dat het ten koste gaat van de juiste houding.

Geen storende naad meer tussen de matrassen

Zeker bij boxsprings gaan matrassen sneller uit elkaar schuiven. Bij gebruik van een grote topper of split topper wordt dit tegen gegaan.

Makkelijk te verschonen

Een topper is in tegenstelling tot het onderliggende matras een stuk lichter van gewicht en vaak ook een stuk dunner. Dit zorgt er dus voor dat toppers een stuk gemakkelijker te verschonen zijn aangezien het hoeslaken alleen om de topper hoeft en niet meer om het zware, dikke matras. Vaak wordt dan het matras ook in dezelfde stof gestoffeerd als de boxspring, zo hoeft het gewone matras niet meer verschoond te worden.

Je matras gaat langer mee

De eerste slijtage vindt plaats in de topper en niet in het matras. Daardoor gaat het onderliggende matras langer mee. Niet elk matras is geschikt om een topdekmatras op te leggen. Overdaad schaadt dat geld ook bij topdekmatrassen. Teveel soepel lagen kan ook niet goed zijn voor de juiste slaaphouding.

Bekijk onze toppers

NADELEN

Te weinig effect

Een topper kan vaak verandering brengen in het ligcomfort, maar soms hebben mensen hier een te hoge verwachting van. Een topper geeft bijvoorbeeld niet hetzelfde effect als de aanschaf van een volledig nieuw matras en dit kan voor sommige achteraf tegenvallen. Een topper beïnvloedt het comfort, niet direct de juiste ondersteuning. Bij goede systemen komt dat het matras en de bodem.

Korte levensduur

Zoals bij de voordelen vertelt is, zorgen toppers voor een langere levensduur van onderliggende matrassen. De levensduur van een topper is echter, afhankelijk van de kwaliteit, tussen de 3 tot 7 jaar. Dit zou er dus voor kunnen zorgen dat je met de aanschaf van toppers duurder uit bent, aangezien je deze vaker aan moet schaffen.

Een topper is losliggend

Toppers liggen los op het onderliggende matras. Deze zouden dus kunnen verschuiven of vervormen, wat voor sommige mensen tot ergernissen kan leiden. Door middel van beddengoed om de topper en het onderliggende matras heen, kan dit worden opgelost. Alleen ga je hier mee in strijd met het voordeel ‘makkelijk te verschonen’. Er zijn ook anti-slip matje verkrijgbaar die enig effect hebben.

Benieuwd welke topper het best bij jou past? Doe de Slaap-DNA test!

Met de Slaap-DNA test van Morgana weet jij binnen acht minuten welke topper het best geschikt is voor jou! Waar wacht je nog op? Kom naar onze winkel in Boxmeer of plan hieronder een afspraak in.

Plan een slaaptest 

 

10/11/2020