De beste keuze: traagschuim of koudschuim – Het verschil

Wanneer je op zoek bent naar een nieuw matras, kom je al snel tot de ontdekking dat er verschillende soorten matrassen en toppers beschikbaar zijn. Twee van de populairste opties zijn traagschuim en koudschuim. Hoewel beide materialen eigenschappen hebben die bijdragen aan een goede nachtrust, hebben ze hun eigen unieke kenmerken. Laten we eens dieper in gaan op het verschil tussen traagschuim en koudschuim matrassen, zo wordt het kiezen van een nieuwe topper of matras een stuk makkelijker!

Traagschuim Matrassen: Ondersteuning en Comfort

Traagschuim, ook bekend als visco-elastisch schuim, staat bekend om zijn unieke eigenschap om zich aan te passen aan de contouren van je lichaam wanneer het wordt blootgesteld aan lichaamswarmte. Dit zorgt voor een op maat gemaakte slaapervaring die drukpunten vermindert en de wervelkolom in een neutrale positie houdt. Dit maakt traagschuimmatrassen ideaal voor mensen met gewrichts- en rugproblemen. Er worden vooral veel traagschuim toppers gemaakt, zoals onze T6500 topper! Laten we eens gaan kijken naar de voordelen en nadelen van traagschuim.

Voordelen van traagschuim

  • Drukverlagend: Het materiaal past zich aan je lichaam aan en verdeelt het gewicht gelijkmatig, waardoor druk op gevoelige gebieden wordt verminderd.
  • Bewegingsisolatie: Traagschuim absorbeert beweging, waardoor het ideaal is voor stellen waarvan de slaapgewoonten verschillen.
  • Comfort: De langzame terugvering van het schuim biedt een knus en ondersteunend gevoel.

Nadelen van traagschuim

  • Warmte: Traagschuim kan warmte vasthouden, wat oncomfortabel kan zijn voor mensen die het snel warm krijgen.
  • Langzame reactie: Het traagschuim kan enkele seconden duren om terug te veren naar zijn oorspronkelijke vorm, wat kan leiden tot het gevoel dat je “vastzit”.

Koudschuim Matrassen: Veerkracht en Duurzaamheid

Koudschuim, ook wel HR-schuim (High Resilience) genoemd, heeft een open celstructuur die zorgt voor een goede luchtcirculatie en ademend vermogen. Hierdoor is koudschuim minder gevoelig voor warmteaccumulatie dan traagschuim. Een koudschuim matras is daarom geschikt voor zware mensen of mensen die het snel warm hebben. Koudschuim matrassen, zoals het M4300 Support matras en het M4300 Souplesse matras, bieden een veerkrachtige ondersteuning en zijn over het algemeen duurzaam en gaan lang mee. 

Voordelen van koudschuim

  • Veerkrachtig: Koudschuim heeft een snelle reactie en keert snel terug naar zijn oorspronkelijke vorm, waardoor je gemakkelijk kunt bewegen in bed.
  • Duurzaamheid: De stevige structuur van koudschuim zorgt voor langdurige ondersteuning en veerkracht.
  • Koelte: De open celstructuur bevordert de luchtcirculatie, waardoor warmteophoping wordt verminderd.

Nadelen van koudschuim

  • Minder drukverlichting: In vergelijking met traagschuim biedt koudschuim mogelijk minder drukverlichting, wat voor sommige mensen minder comfortabel kan zijn.

Conclusie: Welke moet je kiezen?

De keuze tussen traagschuim en koudschuim hangt af van je persoonlijke voorkeuren en slaapbehoeften. Als bijvoorbeeld op zoek bent naar een matras voor zijslapers, dan is een drukverlagend traagschuim matras misschien de juiste keuze voor jou. Ben je op zoek naar veerkrachtige ondersteuning, duurzaamheid en een koelere slaapervaring? Dan zou een koudschuim matras meer geschikt kunnen zijn! Je zou er ook nog voor kunnen kiezen om een topper te gebruiken of om voor een ander materiaal te gaan. Latex matrassen zijn bijvoorbeeld erg geschikt voor mensen met allergieën! Om te kijken welke het beste past bij jouw slaapgewoonten en comfortvoorkeuren, kun je een slaaptest doen bij ons. 

De koudschuim/traagschuim matrassen en toppers van Morgana

Bij Morgana hebben wij een groot aanbod aan matrassen en toppers, waaronder gemaakt van traagschuim en koudschuim. Elk matras heeft zijn eigen voor- en nadelen, zo kan het verschil tussen verschillende traagschuim matrassen ook nog erg groot zijn. Wij raden je aan om bij onze winkel langs te komen in Boxmeer! Zo weet je zeker dat je het juiste matras of de juiste topper kiest. Je kunt bij ons zelfs een slaaptest doen! In 8 minuten doen wij een uitgebreide meting die jouw drukpunten in kaart brengen. 

23/8/2023