fbpx

Telefoon mee naar bed? Doe maar niet!

Smartphones zijn niet meer weg te denken in ons moderne digitale tijdperk. We gebruiken ze voor werk, communicatie en vermaak. En, in veel gevallen, gaat dit trouwe metgezel ook met ons mee naar bed. Nog even snel voordat we in slaap vallen een spelletje doen, nog even 20 minuutjes scrollen door Instagram of toch nog even die ene serie afkijken: het gebeurt maar al te vaak! Maar zijn dit eigenlijk wel verstandige keuzes? Kunnen we niet beter onze smartphone in een andere kamer laten als we naar bed gaan? In dit artikel kijken we naar 5 redenen waarom je je telefoon beter niet mee naar bed kunt nemen.

1. Te veel prikkels

Je telefoon kan een voortdurende bron van afleiding zijn, zelfs in de late avonduren. Sociale media, e-mails, telefoontjes, appjes, filmpjes, spelletjes: ze houden allemaal je hersenen bezig en zorgen voor een overvloed aan informatie. Je kunt zelfs overprikkeld raken! Als je je telefoon meeneemt naar bed, ben je geneigd om vaak nog héél eventjes je social media te checken. Probeer een uur voordat je gaat slapen je telefoon al weg te leggen. Zo kun je makkelijker je gedachten loslaten en je hersenen wat rust geven, zodat je sneller in slaap valt.

2. Verstoorde productie van melatonine

Studies hebben aangetoond dat blootstelling aan het blauwe licht van telefoonschermen de productie van melatonine, het slaaphormoon, kan verstoren. Dit kan leiden tot slaapproblemen en een verminderde slaapkwaliteit. Door je telefoon weg te leggen, geef je je lichaam de kans om natuurlijk in slaap te vallen en dieper te slapen. Zo voorkom je dat je te weinig slaap krijgt!

3. Verhoging van stress en angst

Het lezen van stressvolle berichten of e-mails voor het slapengaan kun je angstniveau verhogen en een goede nachtrust in de weg staan. Ook heftige of indrukwekkende filmpjes kunnen je stressniveaus omhoog brengen, zonder dat je het echt in de gaten hebt. Bovendien kunnen telefoongeluiden zoals meldingen of ringtones onverwachte schrikeffecten veroorzaken en je hartslag versnellen, waardoor het moeilijk is om te ontspannen. Mensen die veel stress ervaren, hebben vaak de neiging om hun spieren onbewust aan te spannen. Dit kan er voor zorgen dat je vervolgens opstaat met hoofdpijn.

4. Brandgevaar

Het lijkt misschien onwaarschijnlijk, maar het meenemen van je telefoon naar bed kan ook een potentieel brandgevaar opleveren. Wanneer je je telefoon actief gebruikt, zoals tijdens het opladen, kan dit leiden tot oververhitting van het apparaat. Het bed, vooral als het beddengoed de warmte vasthoudt, kan de warmte vasthouden en de temperatuur verder doen stijgen. Ook beschadigde oplaadkabels kunnen het risico verhogen.

5. Niet rustig opstaan

Tot het einde van je dag actief met je telefoon bezig zijn is geen slimme keuze. Maar om meteen naar je telefoon te grijpen als je wakker wordt, is ook niet slim. Als je je telefoon gebruikt als wekker, die je dan vaak naast je bed hebt liggen, is de verleiding groot om meteen naar e-mails en sociale media te kijken zodra je wakker wordt, wat kan leiden tot een chaotische start van de dag. Je kunt beter een daglicht-wekker gebruiken, voor een rustige start van je dag.

Telefoon mee naar bed? Niet doen!

Hoewel onze smartphones onmisbaar zijn in ons dagelijks leven, is het een goed idee om ze ’s nachts buiten de slaapkamer te laten. Door deze digitale gewoonte te doorbreken, kun je je geest tot rust brengen, je slaapkwaliteit verbeteren en een gezondere slaaproutine opbouwen. Dus, overweeg om je telefoon elders te laten en geef jezelf de gift van een diepe, ongestoorde nachtrust. Je zult jezelf er dankbaar voor zijn.

5 Tips om tot rust te komen voordat je gaat slapen

Heb je moeite om meteen in slaap te vallen als je op bed gaat liggen? Dat is helemaal niet zo gek! In plaats van dat je op zulke momenten naar je telefoon grijpt, kun je ook eens de volgende tips proberen:

  1. Lees een boek: vooral boeken waar niet al teveel spanning in voorkomt kunnen bijdrage aan een fijne slaaproutine!
  2. Doe ademhalingsoefeningen: er zijn bepaalde ademhalingsoefeningen die je kunnen helpen tot rust te komen.
  3. Tel van 100 naar 0: eigenlijk is dit een soort meditatieoefening, maar dan heerlijk laagdrempelig
  4. Zorg voor een goede slaapomgeving: schoon beddengoed, een comfortabel matras en een opgeruimde slaapkamer
  5. Maak een to-do list voor de volgende dag: zo hoef je niet meer te piekeren als je eenmaal op bed ligt!

 

 

04/9/2023