fbpx

Beddengoed wassen: zo kun je dat het beste doen!

Iedereen slaapt het liefste in een schoon bed. Het is dus belangrijk om je beddengoed op de juiste manier te wassen! Door je beddengoed regelmatig en op de juiste manier te wassen, zorg je niet alleen voor frisheid, maar ook voor het verwijderen van vuil, bacteriën en allergenen, zoals huisstofmijt. En niet alleen dat… Door op een onjuiste manier je beddengoed te wassen kun je namelijk ook de levensduur verkorten. Dat is natuurlijk enorm zonde! In deze blogpost gaan we dieper in op de juiste manier om je beddengoed te wassen, zoals de temperatuur, de frequentie en meer!

Het belang van schoon beddengoed

Het is onwijs belangrijk om er voor te zorgen dat je bedtextiel schoon is. We brengen namelijk gemiddeld zo’n 1/3 van ons leven door in bed, waar we uitrusten, ontspannen en ons voorbereiden op een nieuwe dag. Laten we eens kijken naar waarom het zo belangrijk is om in schoon beddengoed te slapen.

Hygiene en gezondheid

Tijdens het slapen verliezen we lichaamsvocht, zoals zweet en oliën, en laten we dode huidcellen achter. Klinkt niet fris, maar niemand ontkomt daar aan! Als deze zich ophopen in je beddengoed, kunnen ze een voedingsbodem worden voor bacteriën en huisstofmijt. Dit kan vooral problematisch zijn voor mensen met allergieën of ademhalingsproblemen, zoals astma of hooikoorts. Huisstofmijten, pollen en huidschilfers kunnen irritaties veroorzaken. Dit is natuurlijk niet bevorderend voor de slaapkwaliteit. Door het beddengoed regelmatig te wassen op de juiste temperatuur kun je dit gelukkig voorkomen!

Geur en comfort

Wij zullen vast niet de enige zijn die dolgelukkig worden van het moment dat je in een net gewassen, fris, schoon en comfortabel bed stapt! Het ruikt niet alleen fris, maar voelt vaak ook lekker zacht aan. Door regelmatig het beddengoed te wassen behoud je deze frisheid en kun je vaker genieten van het ‘net gewassen bed-moment’.

Levensduur van het beddengoed

Goed en kwalitatief bedtextiel is een investering in een goede nachtrust. Het zou daarom ook erg zonde zijn als je hier niet zo lang mogelijk van kan genieten! Door regelmatig beddengoed te wassen en te onderhouden, kunnen we de levensduur van de materialen verlengen. Schoon beddengoed gaat langer mee en behoudt zijn kwaliteit, kleur en zachtheid!

Op welke temperatuur moet je beddengoed wassen?

Een vraag die wij vaak te horen krijgen is op welke graden beddengoed gewassen moet worden. Het is erg belangrijk om te kijken wat er op het waslabel staat, al helemaal als het delicate of gekleurde beddengoed is! In de meeste gevallen is het aan te raden om het beddengoed op een warme temperatuur te wassen, bij voorkeur tussen 40 en 60 graden. Deze temperatuur is effectief om vuil en bacteriën te verwijderen, zonder dat je schade aanricht aan je beddengoed.

Hoe vaak moet je beddengoed wassen?

Er zijn verschillende factoren die invloed hebben op de frequentie van het wassen van het beddengoed. Allergieën, het seizoen, en bijvoorbeeld de hoeveelheid lichaamsvocht die je verliest tijdens het slapen, zijn allemaal factoren die meespelen. Over het algemeen raden we het aan om het beddengoed wekelijks te wassen op de juiste temperatuur. Zo behoud je een gezonde slaapomgeving en kun je de nachtrust verbeteren. Als je last hebt van allergieën, kan het noodzakelijk zijn om het beddengoed vaker te wassen op 60 graden. Ook tijdens de warme zomers of als je last hebt van overmatig zweten tijdens het slapen, kan het verstandig zijn om vaker een wasje te draaien. Zo verminder je geuren en bacteriën!

Tips voor het wassen van beddengoed

We hebben een aantal handige tips verzameld voor het wassen van het beddengoed. Zo wordt het beddengoed écht schoon en kun je de levensduur verlengen.

  1. Volg de Wasinstructies: Controleer altijd het waslabel op het beddengoed voor specifieke instructies over de aanbevolen wasmethoden en temperaturen. Sommige materialen kunnen bijvoorbeeld gevoelig zijn voor hoge temperaturen of vereisen speciale wasmiddelen.
  2. Gebruik het Juiste Wasmiddel: Kies een mild wasmiddel dat geschikt is voor uw beddengoed. Vermijd het gebruik van wasverzachters, omdat deze de absorptie-eigenschappen van bijvoorbeeld katoenen lakens kunnen verminderen.
  3. Wassen op de Juiste Temperatuur: Over het algemeen is het aan te raden om het beddengoed op een warme temperatuur te wassen, bij voorkeur tussen 40°C en 60°C. Deze temperatuur helpt namelijk om vuil en bacteriën effectief te verwijderen! Voor delicaat beddengoed, raadpleeg het waslabel voor de juiste temperatuur. Zo weet je zeker dat het geen invloed heeft op de stof.
  4. Vermijd Overbelading: Zorg ervoor dat je de wasmachine niet te vol stopt met beddengoed! We snappen dat het makkelijk is om alles in één keer te wassen, maar overbelading kan er voor zorgen dat het beddengoed niet goed schoon wordt.
  5. Extra Spoelen: Als je wasmachine de optie heeft, spoel dan nog een keertje extra! Zo weet je zeker dat de zeepresten verwijderd zijn. Dit kan vooral belangrijk zijn voor mensen met allergieën of een gevoelige huid.
  6. Drogen van Beddengoed: Niks fijners dan beddengoed dat aan de waslijn in de frisse lucht gedroogd is! Niet alleen is het lekker fris, het zorgt er ook voor dat de vezels van de stof behouden worden. Als je een droger gebruikt, zorg er dan voor dat je op een lage temperatuur droogt.

Beddengoed wassen: De conclusie

Het is dus erg belangrijk dat je met regelmaat het beddengoed wast: niet alleen voor je eigen gezondheid en nachtrust, maar ook voor de levensduur van je mooie beddengoed. De tips die wij hebben gegeven zijn erg handig hiervoor. We raden het wel aan om altijd goed op het waslabel te kijken, bepaalde stoffen hebben namelijk specifieke instructies om de kwaliteit te behouden. Dit kunnen bijvoorbeeld satijnen hoeslakens zijn. Ben je nog op zoek naar kwalitatief bedtextiel? Kom dan eens langs in onze winkel in Boxmeer.

01/8/2023