fbpx

Welk matras helpt tegen huisstofmijt?

Als je allergisch bent voor huisstofmijt kan een goede nachtrust een uitdaging zijn. Miljoenen mensen over de hele wereld hebben last van huisstofmijt, kleine organismen die in stof leven en zich voeden met huidschilfers van mensen en dieren. Een belangrijke stap om deze allergische reacties te verminderen, is het kiezen van het juiste matras. Maar welk matras is het meest geschikt voor mensen die gevoelig zijn voor huisstofmijt? Laten we eens kijken naar enkele opties en factoren om te overwegen.

Ben ik allergisch voor huisstofmijt?

Als je allergisch bent voor huisstofmijt, dan kom je daar snel genoeg achter. Mensen met een allergie voor huisstofmijt kunnen een breed scala aan symptomen ervaren, variërend van mild tot ernstig. Hieronder hebben we enkele klachten op een rijtje gezet. Als je vermoedt dat je allergisch bent voor huisstofmijt, is het raadzaam om een allergoloog te raadplegen voor een juiste diagnose en behandelplan.

  1. Niezen en loopneus: Dit zijn vaak de eerste tekenen van een allergische reactie op huisstofmijt. De kleine deeltjes van huisstofmijt en hun uitwerpselen kunnen de neus irriteren en leiden tot niezen en een loopneus.
  2. Jeukende en waterige ogen: Deeltjes van huisstofmijt kunnen ook de ogen irriteren, waardoor ze jeuken en rood worden. Dit kan gepaard gaan met waterige afscheiding uit de ogen.
  3. Benauwdheid en piepende ademhaling: Sommige mensen met een huisstofmijtallergie kunnen last hebben van benauwdheid op de borst en piepende ademhaling, vergelijkbaar met symptomen van astma. Dit kan vooral optreden bij mensen die al astma hebben.
  4. Hoesten: Een allergische reactie op huisstofmijt kan leiden tot irritatie van de luchtwegen, wat resulteert in aanhoudend hoesten, vooral ’s nachts.
  5. Huiduitslag: Bij sommige mensen kan blootstelling aan huisstofmijt leiden tot een jeukende huiduitslag, bekend als atopische dermatitis of eczeem.
  6. Verstopte neus en druk op de sinussen: Allergieën voor huisstofmijt kunnen ook leiden tot een verstopte neus en druk op de sinussen, wat kan resulteren in hoofdpijn en ongemak.
  7. Slapeloosheid en vermoeidheid: Als de allergische symptomen ’s nachts verergeren, kan dit leiden tot slaapproblemen, waaronder slapeloosheid en vermoeidheid overdag.

Ik ben allergisch voor huisstofmijt. Wat nu?

Heel vervelend, gelukkig zijn er meerdere stappen die je kunt ondernemen om de symptomen te verminderen. Je zult moeten proberen om de huisstofmijt in je huis te verminderen. Hierbij zijn regelmatig stofzuigen, het wassen (60°C) van het beddengoed en gordijnen en het vermijden van tapijten erg belangrijk. Vergeet tijdens het wassen van het beddengoed ook niet om knuffels en andere stoffen voorwerpen in je slaapkamer mee te nemen.

Het is ook belangrijk om de luchtvochtigheid onder controle te houden. Door het gebruik van een luchtontvochtiger kun je de vochtigheid verminderen. Hierbij moet je ook zorgen voor voldoende ventilatie, het regelmatig luchten van de slaapkamer is dus een must.

Een andere manier om huisstofmijt te weren, is door te kiezen voor de juiste materialen voor je kussens, matras en beddengoed. Zo zorg je er voor dat je weer een fatsoenlijke nachtrust krijgt. Hieronder bespreken we de verschillende materialen die huisstofmijt weren.

Matrassen die huisstofmijt weren

Het kiezen van een nieuw matras blijft altijd een lastige opgave en als je allergisch bent wordt dit nog lastiger… Toch? Eigenlijk niet! De keuze wordt minder, omdat niet alle materialen geschikt zijn voor mensen met allergieën. Als je vervolgens bij Morgana nog een slaaptest doet en je laat adviseren door onze medewerkers, weet je zeker dat je binnenkort heerlijk slaapt. Hieronder staan de producten die geschikt zijn voor mensen met huisstofallergie, onderverdeeld per materiaal.

Latex

Natuurlatexmatrassen hebben van nature antimicrobiële eigenschappen en zijn vanwege hun dichte celstructuur minder vatbaar voor huisstofmijt en schimmels.

Koudschuim

Onze schuimmatrassen hebben een Tencel tijk. Dit materiaal vormt een een barrière tegen allergenen, waaronder huisstofmijt. Dit voorkomt dat allergenen doordringen in het binnenste van het koudschuimmatras, waardoor ze een goede keuze zijn voor mensen met allergieën.

Pocketvering

De meeste matrassen met pocketvering hebben een afdeklaag van koudschuim of latex. Hierdoor zal huisstofmijt minder snel doordingen tot de binnenkant van het matras.

Anti allergie kussen en dekbed kiezen

Het is ook erg belangrijk om een hoofdkussen en dekbed te kiezen dat anti allergie is en dus huismijt weert. Bij het kiezen van het juiste hoofdkussen en dekbed, zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden als je allergisch bent voor huisstofmijt. Kies voor een kussen van hypoallergene materialen zoals latex, traagschuim, of synthetische vezels.  Het is ook belangrijk om een hoes te kiezen voor je kussen dat anti allergie is.

Kies ook voor een dekbed met een hypoallergene vulling, zoals synthetische vezels, natuurlijke materialen zoals zijde of wol, of speciale behandelingen die allergenen afstoten. Er bestaan ook naar dekbedhoezen die speciaal zijn behandeld om huisstofmijt af te weren. Ongeacht het type anti-allergene kussen, dekbed en hoezen die je kiest, is het belangrijk om regelmatig onderhoud uit te voeren. Was de hoezen (en het anti allergie kussen en dekbed ook, als dat mogelijk is) regelmatig op hoge temperaturen en laat het beddengoed regelmatig luchten om vocht op te laten drogen en de groei van huisstofmijt te voorkomen.

Lekker slapen zonder klachten door huisstofmijt

Regelmatig schoonmaken, stoffen spullen wassen en luchten is een must als je allergisch bent voor huisstofmijt. Maar het is ook erg belangrijk om te kiezen voor een geschikt matras, anti allergie beddengoed en geschikte hoezen. Door deze factoren in overweging te nemen, kunnen mensen met huisstofmijtallergieën genieten van een betere nachtrust en een verminderde kans op allergische reacties.

Wij helpen je graag met het kiezen van de juiste producten. Plan een afspraak in of kom langs in onze showroom in Boxmeer voor vrijblijvend advies!

09/2/2024