fbpx

Welk matras helpt tegen huisstofmijt?

Als je allergisch bent voor huisstofmijt, kan het moeilijk zijn om goed te slapen. Huisstofmijt zijn kleine beestjes die in stof leven en zich voeden met huidschilfers van mensen en dieren. Om allergische reacties te verminderen, is het belangrijk om het juiste matras te kiezen. Maar welk matras is het beste voor mensen die gevoelig zijn voor huisstofmijt? Laten we eens kijken naar enkele opties en dingen waar je op moet letten.

Ben ik allergisch voor huisstofmijt?

Als je allergisch bent voor huisstofmijt, merk je dat snel genoeg. Mensen met deze allergie kunnen verschillende klachten hebben, van mild tot ernstig. Hieronder vind je een paar symptomen die kunnen optreden. Als je denkt dat je allergisch bent voor huisstofmijt, is het slim om een allergoloog te raadplegen voor een diagnose en behandelplan.

  1. Niezen en loopneus: Dit zijn vaak de eerste tekenen van een allergische reactie op huisstofmijt. De kleine deeltjes van huisstofmijt en hun uitwerpselen kunnen de neus irriteren en leiden tot niezen en een loopneus.
  2. Jeukende en waterige ogen: Deeltjes van huisstofmijt kunnen ook de ogen irriteren, waardoor ze jeuken en rood worden. Dit kan gepaard gaan met waterige afscheiding uit de ogen.
  3. Benauwdheid en piepende ademhaling: Sommige mensen met een huisstofmijtallergie kunnen last hebben van benauwdheid op de borst en piepende ademhaling, vergelijkbaar met symptomen van astma. Dit kan vooral optreden bij mensen die al astma hebben.
  4. Hoesten: Een allergische reactie op huisstofmijt kan leiden tot irritatie van de luchtwegen, wat resulteert in aanhoudend hoesten, vooral ’s nachts.
  5. Huiduitslag: Bij sommige mensen kan blootstelling aan huisstofmijt leiden tot een jeukende huiduitslag, bekend als atopische dermatitis of eczeem.
  6. Verstopte neus en druk op de sinussen: Allergisch zijn voor huisstofmijt kunnen ook leiden tot een verstopte neus en druk op de sinussen, wat kan resulteren in hoofdpijn en ongemak.
  7. Slapeloosheid en vermoeidheid: Als de allergische symptomen ’s nachts verergeren, kan dit leiden tot slaapproblemen, waaronder slapeloosheid en vermoeidheid overdag.

Ik ben allergisch voor huisstofmijt. Wat nu?

Heel vervelend, gelukkig zijn er meerdere stappen die je kunt ondernemen om de symptomen te verminderen. Je zult moeten proberen om de huisstofmijt in je huis te verminderen. Hierbij zijn regelmatig stofzuigen, het wassen (60°C) van het beddengoed en gordijnen en het vermijden van tapijten erg belangrijk. Vergeet tijdens het wassen van het beddengoed ook niet om knuffels en andere stoffen voorwerpen in je slaapkamer mee te nemen.

Het is ook belangrijk om de luchtvochtigheid onder controle te houden. Door het gebruik van een luchtontvochtiger kun je de vochtigheid verminderen. Hierbij moet je ook zorgen voor voldoende ventilatie, het regelmatig luchten van de slaapkamer is dus een must.

Een andere manier om huisstofmijt te weren, is door te kiezen voor de juiste materialen voor je kussens, matras en beddengoed. Zo zorg je er voor dat je weer een fatsoenlijke nachtrust krijgt. Hieronder bespreken we de verschillende materialen die huisstofmijt weren.

Anti allergie matras kiezen

Het kiezen van een nieuw matras blijft altijd een lastige opgave en als je allergisch bent wordt dit nog lastiger… Toch? Eigenlijk niet! De keuze wordt minder, omdat niet alle materialen geschikt zijn voor mensen met allergieën. Als je vervolgens bij Morgana nog een slaaptest doet en je laat adviseren door onze medewerkers, weet je zeker dat je binnenkort heerlijk slaapt. Hieronder staan de producten die geschikt zijn voor mensen met huisstofallergie, onderverdeeld per materiaal.

Latex

Natuurlatexmatrassen hebben van nature antimicrobiële eigenschappen en zijn vanwege hun dichte celstructuur minder vatbaar voor huisstofmijt en schimmels.

Koudschuim

Onze schuimmatrassen hebben een Tencel tijk. Dit materiaal vormt een een barrière tegen allergenen, waaronder huisstofmijt. Dit voorkomt dat allergenen doordringen in het binnenste van het koudschuimmatras, waardoor ze een goede keuze zijn voor mensen die allergisch zijn.

Pocketvering

De meeste matrassen met pocketvering hebben een toplaag van koudschuim of latex. Hierdoor zal huisstofmijt minder snel doordingen tot de binnenkant van het matras.

Anti allergie kussen en dekbed kiezen

Het is ook erg belangrijk om een hoofdkussen en dekbed te kiezen dat anti allergie is en dus huismijt weert. Bij het kiezen van het juiste hoofdkussen en dekbed, zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden als je allergisch bent voor huisstofmijt. Kies voor een kussen van hypoallergene materialen zoals latex, traagschuim, of synthetische vezels.  Het is ook belangrijk om een hoes te kiezen voor je kussen dat anti allergie is.

Kies ook voor een dekbed met een hypoallergene vulling. Bijvoorbeeld synthetische vezels, natuurlijke materialen zoals zijde of wol, of speciale behandelingen die allergenen afstoten. Er bestaan ook naar dekbedhoezen die speciaal zijn behandeld om huisstofmijt af te weren. Ongeacht het type anti-allergene kussen, dekbed en hoezen die je kiest, is het belangrijk om regelmatig onderhoud uit te voeren. Was de hoezen (en het anti allergie kussen en dekbed ook, als dat mogelijk is) regelmatig op hoge temperaturen. Het is ook belangrijk om het beddengoed regelmatig te luchten om vocht op te laten drogen en de groei van huisstofmijt te voorkomen.

Lekker slapen zonder klachten door huisstofmijt

Het is erg vervelend als je allergisch bent voor huisstofmijt. Daarom zul je regelmatig moeten schoonmaken, de stoffen moeten wassen en goed ventileren. Maar het kiezen van een geschikt anti-allergie matras, beddengoed en hoezen is ook erg belangrijk. Door deze maatregelen te nemen, kunnen mensen met een huisstofmijtallergie een betere nachtrust ervaren. Wij helpen je graag met het kiezen van de juiste producten. Plan een afspraak in of kom langs in onze showroom in Boxmeer voor vrijblijvend advies!

09/2/2024