Wat is TENCEL™? En wat zijn de voordelen?

In de zoektocht naar comfortabel en duurzaam beddengoed komen veel mensen TENCEL™ tegen. Maar wat is TENCEL™ eigenlijk? En hoe goed werkt het voor dekbedden en ander beddengoed? In dit artikel leggen we uit wat het is en wat de voordelen en nadelen zijn.

  1. Wat is TENCEL™?
  2. Hoe wordt TENCEL™ gemaakt?
  3. Voordelen van TENCEL™ beddengoed
  4. Nadelen van TENCEL™ beddengoed
  5. Hoe kun je een TENCEL™ overtrek het beste wassen?
  6. TENCEL™ beddengoed bij Morgana Boxmeer
  7. Veelgestelde vragen over TENCEL™

Wat is TENCEL™?

TENCEL™ is het geregistreerd merk van de fabrikant Lenzing voor lyocell. Het is een stof die gemaakt wordt van houtpulp, vaak van eucalyptus- of beukenbomen. Stoffen gemaakt van deze vezels zijn van nature zacht, voelen glad aan en bieden langdurig comfort. Het wordt op een milieuvriendelijke manier gemaakt, omdat de chemicaliën tijdens het productieproces steeds opnieuw worden gebruikt. Dit maakt TENCEL™ duurzamer dan veel andere stoffen!

Het is een populair materiaal voor beddengoed. Bij Morgana Boxmeer zijn wij ook fan: je vindt daarom ook beddengoed van deze duurzame stof in onze winkel. Hieronder bespreken we de voor- en nadelen.

Hoe wordt TENCEL™ gemaakt?

TENCEL™ wordt gemaakt van houtpulp, meestal van eucalyptus-, beuken- of dennenbomen. Het hout wordt eerst in kleine stukjes gehakt. Daarna wordt de pulp verwerkt tot cellulose, een belangrijk bestanddeel van TENCEL™. De cellulose wordt opgelost in een speciaal oplosmiddel, NMMO. Dit oplosmiddel is minder schadelijk voor het milieu en wordt steeds opnieuw gebruikt. De oplossing gaat door kleine gaatjes om lange vezels te maken. Deze vezels worden gedroogd en tot draden gesponnen. De draden worden dan geweven tot stoffen, zoals beddengoed en kleding. Na bewerkingen zoals bleken en verven, is het beddengoed klaar. TENCEL™ is milieuvriendelijk door het duurzame proces en het hergebruik van de oplosmiddelen.

Voordelen van TENCEL™ beddengoed

  1. Ademend en vochtabsorberend: Het is goed ademend en neemt vocht snel op. Dit zorgt voor een droog en comfortabel bed, wat beter is voor je nachtrust.
  2. Zacht en comfortabel: Het voelt heel zacht aan op je huid. Dit maakt slapen onder een TENCEL™ dekbed erg fijn.
  3. Hypoallergeen: Het helpt van nature om bacteriën en schimmels te verminderen. Dit is goed voor mensen met een gevoelige huid of allergieën, zoals voor huisstofmijt.
  4. Kleurvast: Het behoudt zijn kleur goed, zelfs na vaak wassen. Je beddengoed blijft er dus langer mooi uitzien.
  5. Duurzaam: Het is biologisch afbreekbaar, wat beter is voor het milieu. Daarnaast komen de bomen voor deze stof uit duurzaam beheerde bossen.

Nadelen van TENCEL™ beddengoed

  1. Hogere kosten: Het kan duurder zijn dan andere stoffen, door de kosten van het duurzame productieproces.
  2. Speciaal onderhoud: Het moet voorzichtig gewassen worden. Het beste is om het op lage temperatuur te wassen en plat te laten drogen om schade te voorkomen.
  3. Minder verkrijgbaar: Het kan soms moeilijk zijn om TENCEL™ beddengoed te vinden. Het is nog niet zo veel beschikbaar als andere stoffen.

Hoe kun je een TENCEL™ overtrek het beste wassen?

Zoals net al genoemd, is TENCEL™ een stof die voorzichtig gewassen moet worden. In het artikel over hoe je het beste beddengoed kunt wassen, benoemen we al dat je altijd goed moet kijken naar het waslabel op je producten. Hieronder hebben we een beschrijving staan hoe je het beste TENCEL™ kunt wassen om de stof mooi en in goede conditie te houden:

  1. Was een dekbedovertrek van TENCEL™ niet samen met andere producten.
  2. Het mag op temperaturen tot maximaal 40 graden worden gewassen.
  3. Gebruik geen wasmiddel met optische witmakers.
  4. Hang het dekbedovertrek na het wassen te drogen, het dekbedovertrek is niet geschikt voor de droger en kan met elke droogbeurt schade oplopen.
  5. Het mag niet worden gestreken.
  6. 100% zeker zijn dat het overtrek niet beschadigd in de was? Kayori heeft een waszak in het assortiment speciaal voor dekbedovertrekken.

TENCEL™ beddengoed bij Morgana Boxmeer

Bij Morgana Boxmeer vind je de mooiste producten van Kayori, waaronder beddengoed gemaakt van TENCEL™. Dit materiaal staat bekend om zijn superieure eigenschappen: het is niet alleen sterk en zacht, maar ook temperatuurregulerend en vochtabsorberend. De stof is van nature antibacterieel, waardoor het perfect is voor mensen met allergieën of een gevoelige huid. Wil je zelf ervaren hoe luxe en comfortabel dit beddengoed aanvoelt? Kom dan langs in onze showroom en ontdek de voordelen!

Kayori_bankoh tencel dekbedovertrek

Veelgestelde vragen over TENCEL™

Wat is TENCEL™ precies?
TENCEL™ is een merknaam voor lyocell, een stof gemaakt van houtpulp, meestal van eucalyptus-, beuken- of dennenbomen. Het staat bekend om zijn zachte textuur en milieuvriendelijke productieproces.
Hoe wordt TENCEL™ geproduceerd?
TENCEL™ wordt gemaakt door houtpulp te verwerken tot cellulose, die wordt opgelost in een oplosmiddel dat hergebruikt wordt tijdens het productieproces. Dit resulteert in lange vezels die worden gesponnen en geweven tot stof.
Wat zijn de voordelen van TENCEL™ beddengoed?
TENCEL™ beddengoed is ademend, vochtabsorberend, zacht, hypoallergeen en kleurvast. Het helpt bij het reguleren van de temperatuur en is beter voor mensen met allergieën of een gevoelige huid.
Zijn er nadelen aan TENCEL™ beddengoed?
Ja, enkele nadelen zijn de hogere kosten in vergelijking met andere materialen, de noodzaak voor speciaal onderhoud (zoals wassen op lage temperaturen), en het kan moeilijker te vinden zijn dan andere stoffen.
Hoe moet ik TENCEL™ beddengoed wassen?
Was TENCEL™ beddengoed apart van andere producten op een maximale temperatuur van 40 graden Celsius. Gebruik geen wasmiddelen met optische witmakers, en hang het beddengoed te drogen in plaats van het in de droger te doen. Strijk het niet om schade te voorkomen.
Is TENCEL™ beddengoed geschikt voor mensen met allergieën?
Ja, TENCEL™ beddengoed is hypoallergeen en helpt van nature bacteriën en schimmels te verminderen, wat het een goede keuze maakt voor mensen met allergieën of een gevoelige huid.
Hoe verhoudt TENCEL™ zich tot andere stoffen zoals katoen of polyester?
Het is vaak zachter en ademender dan katoen en biedt betere vochtregulatie. Het is ook duurzamer en milieuvriendelijker dan polyester, dat vaak uit niet-ondersteunende synthetische materialen bestaat.
Waar kan ik TENCEL™ beddengoed kopen?
Het beddengoed is verkrijgbaar bij Morgana Boxmeer. Hier vind je een selectie van TENCEL™ beddengoed van kwaliteitsmerken zoals Kayori.
Hoe milieuvriendelijk is TENCEL™ in vergelijking met andere materialen?
Het materiaal is zeer milieuvriendelijk doordat het wordt geproduceerd met hergebruik van oplosmiddelen en afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen. Het is biologisch afbreekbaar, wat het een duurzamer alternatief maakt dan veel andere stoffen.
Kan TENCEL™ beddengoed in de droger?
Het wordt niet aanbevolen om het beddengoed in de droger te doen, omdat dit de vezels kan beschadigen. Het beste is om het op een hanger of liggend te drogen om de stof in goede conditie te houden.
11/9/2024