fbpx

Wat is een goed matras bij rugklachten?

Een van de meest hinderlijke problemen tijdens het slapengaan is rugklachten. Het kan moeilijk zijn om in slaap te vallen en het houdt je vaak urenlang wakker. Zelfs wanneer je eindelijk in slaap valt, kan een verkeerde beweging ervoor zorgen dat je direct weer wakker bent. Daarom delen wij graag tips voor het kiezen van een matras dat kan helpen deze rugklachten te verminderen. Lees snel verder!

Hoewel rugklachten niet altijd direct worden veroorzaakt door een oud of verkeerd matras, kan het wel bijdragen aan deze klachten. Als je ’s ochtends opstaat met meer rugpijn dan de avond ervoor, is het verstandig om te overwegen of je matras aan vervanging toe is. Een goed matras kan namelijk een betere slaaphouding bevorderen en dus eventuele rugpijn verminderen.

Verschillende soorten rugklachten

Zoals net al gezegd is, kan een matras verschillende soorten rugklachten beïnvloeden. Denk hierbij aan lage rugpijn, een hernia of spit. Dit zijn klachten die vaak voor een stekende pijn zorgen. Een juiste ondersteuning van je matras kan er dan voor zorgen dat deze klachten niet erger worden en dat het juist druk verlagend werkt. Een goede houding tijdens het slapen is erg belangrijk. Een comfortabele en natuurlijke houding zorgt er namelijk voor dat je lichaam zichzelf goed kan herstellen. Dat is altijd het samenspel van matras, bodem en kussen.

Hier zijn enkele manieren waarop een matras (lage) rugpijn kan veroorzaken:

  1. Gebrek aan ondersteuning: Een matras dat te zacht is, kan ervoor zorgen dat de ruggengraat niet goed wordt uitgelijnd tijdens het slapen.  Hierdoor worden de spieren in de onderrug overmatig belast en kan het rugpijn veroorzaken.
  2. Te stevig matras: Een té stevig matras kan ook zorgen voor rugklachten. Het kan er voor zorgen dat de ruggengraat niet voldoende kan ontspannen en aanpassen tijdens de slaap.
  3. Verouderd matras: Een oud matras kan zijn veerkracht verliezen en kuilen ontwikkelen. Hierdoor wordt de rug niet goed ondersteund tijdens het slapen en rugpijn kan ontstaan.
  4. Slechte slaaphouding: Een matras dat niet geschikt is voor iemands slaaphouding kan ervoor zorgen dat ze gedurende de nacht ongemakkelijke posities aannemen. Di kan leiden tot spanning en pijn in de onderrug.

Welk matras heb ik nodig om mijn rugpijn te verminderen?

Één specifiek matras dat het beste helpt tegen rugpijn voor iedere persoon bestaat niet. Hoe graag internet aanbieders je graag doen geloven dat er een one-size fits all matras bestaat. Elk persoon heeft verschillende lichaamskenmerken, wensen, behoeften en slaaphouding. Zo heeft de ene misschien een hard matras nodig en de ander juist een zachter. En heeft de ene een matras voor zijslapers nodig en de ander een matras voor rugslapers. En daarnaast zijn de verschillende soorten rugpijn ook een belangrijke factor in het vinden van het juiste matras.

Bekijk ons assortiment matrassen

Het allerbelangrijkste aan het juiste matras is dat hij én de juiste ondersteuning biedt voor je lichaamsbouw én het juiste comfort biedt zodat je prettig slaapt. Voorbeelden van matrassen die rugklachten kunnen verminderen zijn ten eerste pocketvering matrassen. Dit zijn matrassen met veringen die individueel verpakt zijn. Deze bewegen dus individueel met je lichaam mee waardoor je lichaam overal de juiste ondersteuning krijgt. Daarnaast heeft dit matras, dat goed helpt bij rugklachten, ook comfortzones. Dit zijn zones die zachter of harder zijn dan andere zones. Dat zorgt ervoor dat het matras soepeler is bij bijvoorbeeld de schouders en heupen. Dit resulteert ook weer in een juiste houding met de juiste ondersteuning. Daarop komt dan een comfort laag die de druk verdeelt zodat je ook langere tijd in dezelfde houding kunt blijven liggen! Zeg maar dag tegen dat matras dat rugpijn veroorzaakt/verergert!

Doe de Slaap-DNA test bij ons!

Weet je niet wat het juiste matras voor jou en je lichaam is? Plan dan nu bij ons eens gratis Slaap-DNA test in! Met deze test ervaar je binnen acht minuten wat 10 -15  jaar goed en gezond slapen voor jou kan betekenen. We kijken hierbij naar de drukpunten van het lichaam en kunnen op deze manier het beste matras bij rugklachten aanbevelen.

Plan een slaaptest 

 

10/11/2020